Zangvogels

Nachtegaal zingt op kale tak

Nachtegaal

De nachtegaal is een verborgen levende zangvogel die vooral bekendstaat om zijn prachtige zang. Hij broedt in dicht struikgewas en trekt in de herfst naar Afrika. Het voedsel bestaat vooral uit insecten en spinnen. In Nederland komt hij vooral voor in de kustduinen en enkele bosrijke gebieden.

Nachtegaal Meer lezen »

Ringmus

Ringmus

De ringmus (Passer montanus) is een zangvogel uit de familie van de mussen (Passeridae). Hij heeft een voorkeur voor boomrijk agrarisch cultuurland. Vooral aan de rand van dorpen en bij boerderijen is het een vogel die om het huis is aan te treffen. Soms wonen ringmussen in bij ooievaars.

Ringmus Meer lezen »

Roodborst

Roodborst

De roodborst of het roodborstje (Erithacus rubecula) is een zangvogel uit de familie Muscicapidae (vliegenvangers). Hij komt voor in Noord-Afrika, Europa en Klein-Azië, evenals de eilanden in de Middellandse Zee. Het dieet bestaat voornamelijk uit insecten, kleine spinnen, wormen en slakken.

Roodborst Meer lezen »

Spaanse mus op kiezelgrond van dichtbij

Spaanse mus

De Spaanse mus is een sociale zangvogel uit het Middellandse Zeegebied. Ze lijken op de huismus, maar de mannetjes hebben een diepbruine kruin en zware, zwarte strepen op de flanken. Ze broeden in grote kolonies in bomen of ooievaarsnesten. In Nederland is deze zaadeter een uiterst zeldzame dwaalgast.

Spaanse mus Meer lezen »

Vogel wandelt door weelderig groen gras.

Spreeuw

De spreeuw is een sociale vogel die zich gemakkelijk aanpast aan verschillende omgevingen. Ze leven buiten het broedseizoen in grote groepen en voeden zich met zowel insecten als planten. Ze staan bekend om hun vermogen om geluiden na te bootsen.

Spreeuw Meer lezen »

Staartmees op kale tak tegen blauwe lucht

Staartmees

De staartmees is een heel klein, beweeglijk vogeltje met een opvallend lange staart. Ze leven het liefst in bosrijke gebieden, parken en tuinen met veel struikgewas. Buiten het broedseizoen trekken ze in hechte familiegroepen rond. Ze eten vooral insecten en spinnen. Samen bouwen ze een prachtig, meeverend nest van mos en spinrag.

Staartmees Meer lezen »

Kleine bruine zangvogel op met korstmos bedekte tak

Tjiftjaf

De tjiftjaf is een kleine, beweeglijke zangvogel die elf tot twaalf centimeter groot wordt en acht gram weegt. Met een spanwijdte van eenentwintig centimeter is hij een behendige vlieger. Hij eet voornamelijk insecten. Hij bouwt zijn nest dicht bij de grond, broedt twee keer per jaar vijf tot zes eieren en wordt niet als bedreigd beschouwd.

Tjiftjaf Meer lezen »

Vogel zittend op tak in groene omgeving.

Vink

De vink is een kleine, kleurrijke zangvogel die in Nederland veel voorkomt. Hij leeft solitair in de broedtijd en in groepen daarbuiten, eet zaden en insecten, broedt één tot twee keer per jaar en is goed beschermd. De soort is niet bedreigd en blijft stabiel in aantal.

Vink Meer lezen »

Zanglijster zingend op boomtak

Zanglijster

De zanglijster komt in Nederland en België het hele jaar voor. Zanglijsters uit het noorden overwinteren in West- en Zuid-Europa. Nederlandse zanglijsters overwinteren in Frankrijk en Engeland. In het najaar trekken ze ’s nachts naar deze overwinteringsgebieden.

Zanglijster Meer lezen »

zwarte mees

Zwarte mees

De zwarte mees is een klein, actief vogeltje dat zich behendig door naaldbomen beweegt op zoek naar voedsel. Het gedrag varieert met de seizoenen, waarbij ze in de broedtijd territoriaal zijn en in de winter vaker voedertafels bezoeken.

Zwarte mees Meer lezen »

Scroll naar boven