• Gaai met blauwe vleugelveren op een boomstronk
  • Gaai loopt tussen gras en struiken op de bosgrond.
  • Gaai met blauwe vleugelveren op een houten paal

Kenmerken en uiterlijk van de gaai

Verspreiding en leefgebied wereldwijd

De gaai (Garrulus glandarius) komt voor in een zeer groot gebied dat zich uitstrekt van West-Europa en Noordwest-Afrika via vrijwel heel Europa en een groot deel van Azië tot aan Japan, China, Taiwan en delen van Zuidoost-Azië. De soort leeft ook in het Midden-Oosten en in gebieden rond de Himalaya. Binnen dit uitgestrekte verspreidingsgebied komen verschillende ondersoorten voor die soms duidelijk van elkaar verschillen in kleur en tekening. De gaai is vooral een standvogel, maar in sommige jaren trekken grote aantallen vogels tijdelijk naar andere gebieden wanneer de beschikbaarheid van voedsel verandert.

Verspreiding in Europa

De gaai komt voor in bijna heel Europa. Alleen in de meest noordelijke boomloze gebieden nabij de poolcirkel en in enkele open, bosarme streken ontbreekt hij. De soort komt voor van Ierland en Portugal in het westen tot het Europese deel van Rusland in het oosten. Ook op veel eilanden in de Middellandse Zee komt de gaai voor. In Noord- en Oost-Europa trekken sommige vogels in de herfst naar zuidelijker gebieden, maar in grote delen van Europa blijven ze het hele jaar aanwezig. De soort is vooral gebonden aan gebieden met voldoende bomen en bossen.

Voorkomen in Nederland en België

In Nederland komt de gaai vrijwel overal voor waar bomen groeien. De hoogste dichtheden worden gevonden in bosrijke gebieden, vooral in Oost-Nederland. Daarnaast leeft de soort veel in kleinschalige landbouwgebieden, parken, landgoederen, tuinen en groene woonwijken. Alleen in zeer open, boomloze landschappen is de gaai schaars of afwezig. Sinds de tweede helft van de twintigste eeuw heeft de soort zich verder verspreid naar delen van West- en Noord-Nederland.

Ook in België komen gaaien wijdverspreid voor. De soort komt voor in bossen, parken, tuinen en andere groene gebieden in zowel Vlaanderen als Wallonië. Overal waar voldoende bomen aanwezig zijn, kunnen ze zich vestigen.

Habitat en voorkeursbiotopen

Gaaien leven vooral in bossen met veel bomen, struiken en dichte begroeiing. Ze geven de voorkeur aan loofbossen met eiken en beuken, maar komen ook voor in gemengde bossen en naaldbossen. Bomen zijn belangrijk, omdat ze daarin broeden, rusten en bescherming vinden.

Daarnaast leven gaaien in parken, grote tuinen, boomrijke landbouwgebieden en groene stadsranden. Ze vermijden meestal grote open vlaktes zonder bomen, omdat ze daar minder bescherming hebben tegen roofdieren. Eiken zijn bijzonder belangrijk, omdat eikels een groot deel van hun voedsel vormen.

Herkenning en uiterlijke kenmerken

De gaai is een middelgrote kraaiachtige met een lengte van ongeveer 32 tot 36 centimeter. De vleugelspanwijdte bedraagt ongeveer 50 tot 60 centimeter en het gewicht ligt meestal tussen 140 en 190 gram. Daardoor is hij kleiner dan een kraai, maar duidelijk groter dan een merel.

Het verenkleed is overwegend licht bruinroze tot beigebruin. De opvallendste kenmerken zijn het helderblauwe vleugelveld met fijne zwarte bandjes, de zwarte snorstreep langs de zijkant van de kop en de witte stuit. De staart is zwart. Op de kruin staan witte veren met zwarte strepen die bij opwinding rechtop gezet kunnen worden. Tijdens de vlucht vallen vooral de witte stuit, de zwarte staart en de blauwe vleugelveren op.

Mannetjes en vrouwtjes lijken sterk op elkaar. Jonge gaaien lijken al veel op volwassen vogels, maar hun veren zijn meestal wat doffer van kleur. De kruin is vaak minder opvallend gestreept en het verenkleed oogt wat zachter en minder scherp getekend. Na hun eerste volledige rui krijgen ze het volwassen uiterlijk.

Geluid

De bekendste roep van gaaien is een luide, hese en schorre schreeuw die vaak wordt omschreven als “krèèh” of “skraaawk“. Dit geluid is vaak al te horen voordat de vogel wordt gezien. Ze gebruiken deze roep vaak als waarschuwing wanneer ze gevaar opmerken.

Daarnaast beschikken ze over een grote variatie aan andere geluiden. Ze maken klikkende, miauwende, klokkende en krassende geluiden. Ook kunnen ze geluiden van andere vogels en soms zelfs andere dieren nadoen. Vooral tijdens de zang laten ze een afwisselend mengsel van zachte geluiden en imitaties horen.

Ondersoorten

Er zijn meer dan dertig beschreven ondersoorten, al verschilt het aantal erkende ondersoorten per taxonomische bron. De belangrijkste zijn:

  • Garrulus glandarius glandarius – Komt voor in een groot deel van Noord-, Midden- en Oost-Europa tot in westelijk Rusland.
  • Garrulus glandarius hibernicus – Komt voor in Ierland.
  • Garrulus glandarius rufitergum – Komt voor in Schotland en delen van Noord-Engeland.
  • Garrulus glandarius lusitanicus – Komt voor op het Iberisch Schiereiland, vooral in Portugal en delen van Spanje.
  • Garrulus glandarius fasciatus – Komt voor op Corsica en in delen van Italië.
  • Garrulus glandarius corsicanus – Komt uitsluitend voor op Corsica.
  • Garrulus glandarius ichnusae – Komt uitsluitend voor op Sardinië.
  • Garrulus glandarius albipectus – Komt voor op de Balkan en in delen van Zuidoost-Europa.
  • Garrulus glandarius graecus – Komt voor in Griekenland en nabijgelegen gebieden.
  • Garrulus glandarius anatoliae – Komt voor in Turkije.
  • Garrulus glandarius atricapillus – Komt voor in Syrië, Libanon, Israël en omliggende gebieden van het Midden-Oosten.
  • Garrulus glandarius cervicalis – Komt voor in Noordwest-Afrika, waaronder Marokko, Algerije en Tunesië.
  • Garrulus glandarius krynicki – Komt voor rond de Zwarte Zee, de Kaukasus en aangrenzende gebieden.
  • Garrulus glandarius brandtii – Komt voor van de Oeral via Siberië tot Noord-Mongolië.
  • Garrulus glandarius bispecularis – Komt voor in de Himalaya van Afghanistan tot West-China.
  • Garrulus glandarius leucotis – Komt voor in Centraal-Azië.
  • Garrulus glandarius japonicus – Komt voor in Japan.
  • Garrulus glandarius taivanus – Komt voor op Taiwan.

Voeding en foerageergedrag

Volwassen gaaien hebben een gevarieerd voedselmenu. In de zomer eten ze veel insecten, rupsen, kevers en andere kleine ongewervelde dieren. Daarnaast eten ze vruchten, bessen, zaden, granen, beukennootjes en vooral eikels. In de herfst verzamelen ze grote hoeveelheden eikels die ze verstoppen als wintervoorraad. Soms eten ze ook eieren, jonge vogels en kleine zoogdieren.

Jonge gaaien krijgen vooral dierlijk voedsel. De ouders voeren hun jongen voornamelijk insecten, rupsen, larven en andere kleine dieren die veel eiwitten bevatten. Naarmate de jongen ouder worden, krijgen ze geleidelijk ook meer plantaardig voedsel aangeboden.

Interessante feiten en gedragingen van de gaai

  • Gaaien verstoppen elke herfst honderden tot duizenden eikels als voedselvoorraad voor de winter.
  • Ze kunnen meerdere eikels tegelijk meenemen in hun snavel en keel.
  • Ze hebben een uitstekend geheugen en vinden veel van hun verborgen voedsel maanden later terug.
  • De soortnaam glandarius verwijst naar eikels, een belangrijk onderdeel van het voedsel van de gaai.
  • Gaaien spelen een belangrijke rol bij de verspreiding van eikenbomen. Een deel van de verstopte eikels wordt nooit teruggevonden en kan uitgroeien tot nieuwe bomen. Daarom worden gaaien soms de “bosplanters van het bos” genoemd. Ze hebben waarschijnlijk bijgedragen aan de verspreiding van eikenbossen in Europa na de laatste ijstijd.
  • De gaai staat bekend om zijn luide, schorre waarschuwingsroep.
  • Wanneer ze gevaar ontdekken, waarschuwen ze vaak andere vogels en dieren in de omgeving.
  • Ze kunnen geluiden van andere vogels nadoen. Soms imiteren ze zelfs roofvogels.
  • De opvallende blauwe vleugelveren bevatten geen blauw pigment. De blauwe kleur ontstaat doordat de veren het licht op een bijzondere manier weerkaatsen.
  • Tijdens de vlucht vallen vooral de blauwe vleugelvelden en de witte stuit op.
  • Ondanks hun opvallende kleuren zijn gaaien vaak moeilijk te zien, omdat ze zich graag tussen bomen en struiken verschuilen. Ze worden meestal eerder gehoord dan gezien.
  • Gaaien nemen soms een mierenbad, waarbij ze mieren over hun veren laten lopen. Dit helpt waarschijnlijk om hun verenkleed schoon te houden.
  • De meeste gaaien blijven het hele jaar in hetzelfde gebied. In sommige jaren trekken echter onverwacht grote aantallen naar andere gebieden wanneer er weinig voedsel beschikbaar is. Tijdens zulke trekjaren kunnen duizenden gaaien op één dag overvliegen.

Gedrag en leefwijze

Volwassen gaaien zijn slimme, oplettende en vaak voorzichtige vogels. Ze leven meestal alleen, in paren of in kleine familiegroepen. Het grootste deel van de dag zijn ze bezig met het zoeken naar voedsel tussen bomen, struiken en op de grond. Ze staan bekend om hun uitstekende geheugen. In de herfst verzamelen ze grote aantallen eikels en andere zaden, die ze op verschillende plaatsen verstoppen om later terug te vinden.

Gaaien zijn erg waakzaam. Wanneer ze een roofdier ontdekken, laten ze vaak een luide alarmroep horen. Niet alleen andere gaaien reageren daarop, maar ook veel andere bosvogels. Ze kunnen goed leren en zijn in staat om geluiden van andere vogels na te bootsen.

Jonge gaaien blijven na het uitvliegen nog geruime tijd afhankelijk van hun ouders. Ze volgen de volwassen vogels tijdens het zoeken naar voedsel en leren zo waar voedsel te vinden is en hoe ze het kunnen verstoppen. Jonge vogels zijn vaak nieuwsgieriger en minder ervaren dan volwassen dieren. Naarmate ze ouder worden, ontwikkelen ze hetzelfde voorzichtige gedrag dat kenmerkend is voor volwassen gaaien.

Trekgedrag en migratieroutes

De gaai is voor een groot deel een standvogel. Veel vogels blijven hun hele leven dicht bij hun broedgebied. Toch vertonen sommige populaties trekgedrag, vooral in Noord- en Oost-Europa.

De trek van gaaien verloopt anders dan die van veel andere zangvogels. Sommige jaren blijven ze vrijwel op hun plaats, terwijl er in andere jaren plotseling grote aantallen wegtrekken. Dit wordt vaak veroorzaakt door een tekort aan voedsel, vooral eikels en andere boomzaden. In zulke jaren kunnen duizenden gaaien in de herfst naar het zuiden en westen trekken.

De grootste verplaatsingen vinden meestal plaats tussen september en november. In West-Europa, waaronder Nederland, zijn tijdens zulke trekjaren soms opvallende aantallen overvliegende gaaien waar te nemen. In het voorjaar is de terugtrek meestal veel minder opvallend.

Voortplanting en broedgedrag

De paartijd begint meestal in het vroege voorjaar. In maart en april zoeken niet-gepaarde vogels een partner. Tijdens de balts achtervolgt het mannetje het vrouwtje en biedt haar voedsel aan. Dit voeren versterkt de band tussen beide vogels. Gaaien vormen meestal langdurige paren.

Het nest wordt door beide vogels gebouwd. Het ligt meestal enkele meters boven de grond in een boom of grote struik. Het nest bestaat uit takjes en wordt van binnen bekleed met worteltjes, haren en ander zacht materiaal.

Het vrouwtje legt meestal 4 tot 6 eieren, al komen legsels van 3 tot 10 eieren ook voor. De eieren zijn licht blauwgroen tot olijfkleurig en hebben fijne vlekjes. Het broeden duurt ongeveer 16 tot 19 dagen. Vooral het vrouwtje broedt, terwijl het mannetje haar regelmatig van voedsel voorziet.

Na het uitkomen zijn de jongen hulpeloos en volledig afhankelijk van hun ouders. Beide ouders voeren de kuikens met insecten, larven en andere voedzame prooien. De jongen blijven ongeveer 19 tot 23 dagen in het nest. Daarna vliegen ze uit, maar ze worden nog ongeveer 7 tot 8 weken door hun ouders verzorgd en gevoerd.

In het wild bereiken veel gaaien geen hoge leeftijd door predatie en andere gevaren. De soort kan echter aanzienlijk ouder worden. Er zijn vogels vastgesteld die bijna 18 jaar oud werden.

Predatie en natuurlijke vijanden

Volwassen gaaien worden vooral belaagd door roofvogels zoals haviken, sperwers en uilen. Hun waakzame gedrag helpt hen om veel aanvallen tijdig te ontdekken. Zodra ze gevaar zien, waarschuwen ze luid hun soortgenoten en andere vogels in de omgeving.

Eieren en jonge vogels lopen meer risico dan volwassen dieren. Nesten kunnen worden geplunderd door marters, eekhoorns, ratten, kraaiachtigen en andere roofdieren die eieren of jongen eten. Daarom bouwen gaaien hun nest meestal beschut tussen dichte takken en bladeren.

Open gebieden vermijden ze zoveel mogelijk. In open terrein zijn ze kwetsbaarder voor roofdieren dan in bossen en andere boomrijke gebieden.

Bedreigingen en populatiestatus

Wereldwijd wordt de gaai momenteel niet als bedreigd beschouwd. De soort heeft een zeer groot verspreidingsgebied dat zich uitstrekt van West-Europa tot Oost-Azië. Volgens BirdLife International en de IUCN heeft de soort een grote populatie en wordt de ontwikkeling van de wereldpopulatie als stabiel beschouwd. Daarom staat de gaai op de Rode Lijst van de IUCN in de categorie “Least Concern” (niet bedreigd).

Plaatselijk kunnen aantallen schommelen door veranderingen in bosbeheer, voedselbeschikbaarheid en weersomstandigheden, maar op wereldschaal zijn er momenteel geen aanwijzingen dat de soort gevaar loopt.

Status in Nederland

In Nederland behoort de gaai tot de algemene en wijdverspreide broedvogels. De soort komt in vrijwel het hele land voor waar voldoende bomen aanwezig zijn. Er zijn momenteel geen aanwijzingen dat de Nederlandse populatie ernstig wordt bedreigd.

Lokale veranderingen in bosstructuur of voedselbeschikbaarheid kunnen invloed hebben op aantallen, maar de soort profiteert vaak van bosrijke gebieden, landgoederen, parken en grotere tuinen. Daardoor is de gaai in Nederland nog steeds een veelvoorkomende vogel.

Bescherming en wetgeving

De gaai is in Nederland beschermd onder de Omgevingswet, waarin de bescherming van van nature in het wild levende vogels uit de Vogelrichtlijn van de Europese Unie is opgenomen. Hierdoor mogen gaaien niet opzettelijk worden gedood, gevangen of verstoord. Ook hun actieve nesten, eieren en jongen zijn beschermd.

De belangrijkste bescherming bestaat uit het behouden en beheren van geschikte leefgebieden. Bossen, houtwallen, parken, oude bomen en andere boomrijke gebieden zijn belangrijk voor voedsel, nestgelegenheid en schuilplaatsen. Omdat de gaai bovendien bijdraagt aan de verspreiding van eiken en andere bomen, wordt de soort gezien als een waardevolle vogel binnen bosgebieden.

Bronnen

Garrulus glandarius

Taxonomie

RijkAnimalia (dieren)
StamChordata (chordadieren)
KlasseAves (vogels)
OrdePasseriformes (zangvogels)
FamilieCorvidae (kraaien)
GeslachtGarrulus (gaaien)

Kenmerken

Grootte32-36 cm
Gewicht140-190 gram
Vleugelspanwijdte50-60 cm
Groep/solitairparen of kleine familiegroepen
Voedingeikels, beukennootjes, zaden, vruchten, bessen, insecten, rupsen en andere kleine dieren. Soms ook eieren, jonge vogels en kleine zoogdieren

Voortplanting

Broedintervaljaarlijks
Broedperiodeapril-juni
Aantal legsels1 legsel per jaar
Plaats nestIn bomen of grote struiken, meestal goed verborgen tussen takken
Aantal eieren4-6 eieren
Eiergrootte30 x 22 mm
Broedduur16-19 dagen
Uitvliegen19-23 dagen
Geslachtsrijp1 jaar
Levensduurgemiddeld enkele jaren, maximaal circa 18 jaar

Voorkomen in Nederland

Aantal broedparen47.000-68.000 (2018-2020)
Aantal overwinteraars150.000-250.000 (2012/13-2014/15)
Doortrekkers50.000-200.000 (2007/08–2011/12)
BeschermingOmgevingswet
Rode lijst IUCNNiet bedreigd (LC, 2025)
Nederlandse Rode LijstNiet bedreigd
Verspreidingskaart van de gaai in Nederland, 2013-2015
Verspreiding gaai (2013-2015)
Sovon Vogelonderzoek Nederland

Voorkomen wereldwijd

Verspreidingskaart van de gaai in Eurazië en Noord-Afrika
Author: Alexander Kürthy
License: CC BY-SA 3.0
Legenda:
__ Permanent leefgebied


Ontdek meer van Fauna & Flora

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Scroll naar boven