• Grote dansvlieg
  • Grote dansvlieg
  • Grote dansvlieg
  • Grote dansvlieg

Leefgebied van de grote dansvlieg

De grote dansvlieg komt oorspronkelijk uit bijna heel Europa, waar hij leeft van de Middellandse Zee tot het noorden van Scandinavië. Het verspreidingsgebied strekt zich zuidwaarts uit tot Noord-Afrika en oostwaarts via het Midden-Oosten en Centraal-Azië tot aan Japan. De grote dansvlieg komt niet voor op de Canarische Eilanden.

Herkenning

Met een lengte van 9 tot 13 millimeter is de in de grote dansvlieg een relatief grote soort. Vergeleken met de meeste andere dansvliegsoorten valt hij ook op door zijn krachtige lichaam.

De basiskleur van het lichaam is grijs. De borst heeft aan de bovenzijde drie zwarte lengtestrepen. De buiksegmenten zijn aan de bovenkant zwart, meestal met een grijze tot bronskleurige glans en grijs aan de zijkanten en de onderkant. De ademhalingsopeningen van de tracheeën worden gemarkeerd door zwarte stippen aan de zijkanten van elk segment.

De kop met de grote, bruine samengestelde ogen is relatief klein en de monddelen zijn samengegroeid tot een lange slurf. 

Zoals bij veel dansvliegen zijn de geslachten te onderscheiden aan de hand van de grootte van de ogen. Bij het mannetje liggen deze nauw tegen elkaar aan, bij het vrouwtje liggen ze ver uit elkaar.

De poten zijn zeer variabel gekleurd, maar meestal zijn de schenen grijsbruin en zijn de heupen en de dijen altijd zwart. De tarsi (gelede voeten) zijn meestal bruin aan de basis en zwart naar de punt toe. De vleugels zijn bruin gekleurd en roodbruin aan de basis. De halters zijn opvallend licht tot roodbruin.

Voedsel

De grote dansvlieg eet nectar en wordt vaak aangetroffen op schermbloemige planten. Alleen het mannetje is roofzuchtig en eet kleinere insecten, meestal tweevleugeligen. De prooi kan net zo groot zijn als hijzelf.

De larven eten organisch materiaal.

Gedrag

De grote dansvlieg is op verschillende planten te vinden langs bosranden, op open plekken en in vochtige weilanden.

Volwassen exemplaren zijn in Midden-Europa te zien in mei en juni, bij de Middellandse Zee vanaf maart en in Scandinavië tot augustus.

Voortplanting. 

Het mannetje kiest een plek uit als baltsplek. Meestal is dat een open plek met korte begroeiing zoals gras. Hij begint met een dans waarbij snel op en neer vliegt, waarbij hij met zijn vleugels een zoemend geluid maakt. Hierdoor worden vrouwtjes aangetrokken. Vrouwtjes kiezen zelf uit met welk mannetje ze willen gaan paren. Een gevangen insect speelt een rol bij de balts. Het mannetje geeft de prooi aan het vrouwtje voordat ze gaan paren. Tijdens de paring zuigt het vrouwtje de prooi leeg.

De eitjes worden afgezet op bladeren, takken, rottend hout of op de grond, meestal dicht bij een voedselbron of een andere geschikte plek. Na ongeveer twee weken kruipen de larven (maden) uit de eitjes. Ze verpoppen zich in enkele dagen. Tijdens de verpopping veranderen ze tot volwassen vliegen. Een volwassen grote dansvlieg leeft ongeveer vier weken.

Bronnen


Ontdek meer van Fauna & Flora

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Scroll naar boven