Verspreiding

De zwavelzwam komt op alle continenten voor. In het Holarctisch gebied komt deze zwam vooral wijdverspreid voor in de warmere en gematigde streken. Het Europese verspreidingsgebied komt vrijwel overeen met dat van de eik. In Noord-Amerika is het verspreidingsgebied beperkt tot gebieden ten oosten van de Rocky Mountains.

Deze zwam verschijnt van augustus tot oktober of nog later. Soms verschijnt hij echter al in juni. 

Habitat

Deze zwam groeit zowel op dood als levend hout en is op een zeer grote verscheidenheid aan bomen waargenomen, zoals eik, prunus, peer, populier, Salix en Robinia en sporadisch ook op coniferen. In het Middellandse Zeegebied wordt deze soort meestal aangetroffen op Ceratonia en Eucalyptus.

Beschrijving

De zwavelzwam is saprofyt, wat wil zeggen dat het zijn celmateriaal opbouwt door het opnemen van organische stoffen uit andere (dode) organismen. Het vruchtlichaam komt rechtstreeks uit de stam van een boom en is aanvankelijk knopvormig, maar breidt zich al snel uit tot een waaiervorm die doorgaans in overlappende lagen groeit.

De vaak zeer grote en opvallende hoeden hebben heldere zwavelgele tot oranje kleuren en groeien vaak op grotere hoogte aan boomstammen. Het oppervlak is fluweelachtig behaard, de rand is gebogen en vaak gezoneerd.

De helder zwavelgeel gekleurde onderkant is poreus en golvend. De poriën zijn onregelmatig rond of enigszins langwerpig. Er bevinden zich 3-5 poriën per millimeter. De buisjes zijn ongeveer 5 mm lang. Aan de onderkant van het vruchtlichaam treedt vaak guttatie op.

Verse exemplaren zijn sappig en zacht, oudere exemplaren worden broos en kalkachtig of kaasachtig.

In een boom die wordt aangevallen met de zwavelzwam ontstaat bruinrot waarbij de schimmel het kernhout in de wortels en de stam aantast. Na infectie verkleurt het hout eerst geelachtig tot rood, maar wordt vervolgens roodbruin en bros. In de laatste stadia van verval kan het hout als poeder tussen de vingers worden gewreven.

Weetjes

  • De zwam kan wel 10 kg zwaar worden.
  • In het Engels heet de zwavelzwam Chicken of the woods, omdat de textuur en de smaak doen denken aan kip.
  • Sommige mensen krijgen een allergische reactie bij het eten van deze paddenstoel.

Bronnen

Laetiporus sulphureus

Taxonomie

Rijk Fungi (Schimmels)
Stam Basidiomycota
Klasse Agaricomycetes
Orde Polyporales 
Familie Fomitopsidaceae
Geslacht Laetiporus

Herkenning

Hoed Waaiervorm in overlappende lagen
Hoeddikte 4 cm
Hoedbreedte 5-60 cm
Steel
Steelhoogte
Steeldikte
Sporenkleur Wit
Buisjes
Geur
Smaak Kip smaak

Verspreiding

Nederland Algemeen in het hele land
Wereld Alle continenten
Verspreidingskaart zwavelzwam

Bedreiging

Rode Lijst 2008 Thans niet bedreigd

Ecologie

Habitat Parken en plantsoenen
Groeitijd Augustus-Oktober

Zoeken

Taxonomie