Grote populierenhaan

  • Grote populierenhaan
  • Grote populierenhaan
  • Grote populierenhaan

Leefgebied van de grote populierenhaan

De grote populierenhaan komt in grote delen van Europa zeer algemeen voor, ook in Nederland en België.

Herkenning

Deze bladkever is te herkennen aan de meestal scharlakenrode dekschilden. De rest van het lichaam is zwart. De dekschilden kunnen ook wat bruiner of geler van kleur zijn, vooral pas uit de pop gekropen exemplaren zijn lichter.

Vanwege de ronde vorm en het bolle schild lijkt deze soort op een lieveheersbeestje, maar hij mist altijd de stippen en wordt iets groter, tot 13 millimeter. Ook is het schild iets langwerpiger en zijn de kop en het borststuk duidelijker gescheiden. 

De larve heeft een cilindrische, rupsachtige vorm en een zwarte kop. De kleur van de larve is wit tot witgeel met rijen ronde zwarte vlekjes over het hele lijf.

Voedsel

De grote populierenhaan leeft op de populier en de wilg maar ook op aanverwante soorten zoals de ratelpopulier en de zwarte populier. Zowel de larve als de kever leven van bladeren die weggeknaagd worden, bij voorkeur de frisse jonge blaadjes.

Weetjes

  • Bij massale voortplanting kunnen de dieren aanzienlijke schade toebrengen aan weilanden. De schade aan populieren, vooral espen, is echter minimaal.
  • Bij verstoring wordt, zowel door kever als de larve, een bittere en smerig ruikende vloeistof afgescheiden die vijanden zoals vogels moet verjagen.

Gedrag

Deze relatief grote bladkever is te zien van mei tot augustus. De volwassen kevers overwinteren om in april weer tevoorschijn te komen.

Bij verstoring wordt, net als bij een lieveheersbeestje, een bittere en smerig ruikende vloeistof afgescheiden die vijanden zoals vogels moet verjagen. Ook de larve kan een smerige stof afscheiden en leeft vaak op de onderzijde van bladeren ter beschutting.

Voortplanting

Het bevruchte vrouwtje legt haar eitjes aan de onderkant van bladeren van waardplanten, wat bij de eerste generatie in het voorjaar gebeurt, direct nadat de bladeren zijn uitgelopen.

De larven komen na ongeveer 12 dagen uit, vreten zich eerst een weg langs de onderkant van het blad en maken dan skeletten van het blad. Na drie weken verpoppen de larven. Ondersteboven hangend aan de bladeren van hun waardplant brengen ze 10 dagen door als pop.

Nadat de jonge kevers als larven zijn blijven eten, zorgen ze voor een tweede generatie. De soort vormt twee tot drie generaties per jaar, dus de kevers zijn te vinden van mei tot augustus.

De tweede generatie is echter pas in september volwassen, zodat een derde generatie alleen onder gunstige omstandigheden kan groeien.

Bedreiging en bescherming

Predatoren zijn sluipvliegen, sluipwespen en de platte zweefvlieg. Wanneer ze worden bedreigd, stoten ze een afscheiding uit die sterk naar fenol ruikt om de vijand weg te jagen. Ze maken deze afscheiding van salicylzuur uit hun voedselplanten.

Bronnen

Chrysomela populi

Taxonomie

RijkAnimalia
StamArthropoda (Geleedpotigen)
KlasseInsecta (Insecten)
OrdeColeoptera (Kevers)
FamilieChrysomelidae (Bladkevers)
GeslachtChrysomela

Kenmerken

Grootte13 mm
Vleugellengte
VoedingBladeren van populier en wilg
VliegperiodeMei tot augustus

Voortplanting

Paartijd
Uitkomen eitjesNa 12 dagen
Larve ontwikkeling3 weken
Popfase10 dagen

Voorkomen in Nederland

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting.
ZeldzaamheidAlgemeen
BeschermingGeen gegevens gevonden

Verspreiding

NederlandKomt algemeen voor
WereldIn grote delen van Europa is de soort zeer algemeen
BiotoopvoorkeurPopulier en wilg
grote populierenhaan
Verspreidingskaart grote populierenhaan


Ontdek meer van Fauna & Flora

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Scroll naar boven