• Bosorchis
  • Bosorchis
  • Bosorchis

Beschrijving van de bosorchis

De bosorchis is een meerjarige, kruidachtige plant die 20 tot 50 centimeter hoog wordt. De dichte en rijkbloeiende bloeiwijze is eerst kegelvormig, daarna cilindrisch. De bloeiperiode loopt van juni tot juli.

Stengels

De stengel is rechtopstaand en niet hol.

Bladeren

Elke plant heeft 7 tot 12 gekielde bladeren die 5 tot 12 cm lang worden en lancetvormig zijn. De punt van het bovenste blad staat bij deze soort ver weg van de bloeiwijze. De bladeren zijn aan de bovenkant donkergroen, aan de onderkant lichter en glanzend en hebben meestal dwarse ovale vlekken. De onderste bladeren zijn in rozetten geclusterd. Het onderste blad is breed elliptisch tot omgekeerd-eirond, stomp en meestal boven het midden het breedst.

Bloemen

De bloemkleur kan variëren van wit tot lichtpaars met paarse vlekken, een symmetrisch patroon van donkerpaarse lussen of stippen en streepjes De schutbladen zijn meestal korter dan de bloem. De diep drielobbige lip is kleiner dan die van de gevlekte orchis (Dactylorhiza maculata) en dieper in drie delen gesneden en wordt 0,7 tot 1,1 cm groot. De middelste lob is langwerpig, toegespitst en ongeveer even lang of iets langer dan de afstaande zijlobben.

De bloemen zijn tweeslachtig en hebben dus zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. De spoor is kegelvormig en 5,5 tot 8,5 mm lang, even lang als het vruchtbeginsel.

Vruchten

De vrucht is een doosvrucht en eenzaadlobbig en dus kiemend met één kiemblaadje.

Verspreiding

De bosorchis komt in vrijwel heel Europa voor, maar niet in het hoge noorden en in gebieden rond de Middellandse Zee.

In Zuid-Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en in de Hollandse en Zeeuwse duinen is de bosorchis zeldzaam. Elders in Nederland is deze orchis zeer zeldzaam.

In Vlaanderen is de bosorchis zeldzaam. Het aantal vindplaatsen is de afgelopen tientallen jaren sterk toegenomen. Dat komt doordat de bosorchis pas in 1983 als aparte soort werd afgesplitst van de gevlekte orchis. In Wallonië is hij zeldzaam, maar plaatselijk algemeen.

Weetjes

  • De bloemen zijn tweeslachtig en hebben dus zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen.
  • Evenals andere soorten heeft Bosorchis te lijden onder verdroging, vermesting, verzuring en het achterwege blijven van hakhoutbeheer. 

Ecologie

Bodem

De bosorchis groeit meestal op licht beschaduwde, zelden zonnige plaatsen op vochtige, matig voedselrijke, leemachtige of kalkrijke grond. In Zuid-Limburg groeit deze orchis hoofdzakelijk in kalkgrasland op de overgang naar bos, in en aan de rand van struweel. Verder staat deze orchis op kalkrijke en matig vochtige plaatsen in de duinen en het Deltagebied en in rietvegetaties op kalkrijk zand en in schraalland waar basenrijk kwelwater aan de oppervlakte komt, zoals in Drenthe en Noord-Brabant. De soort vestigt zich in Zuid-Limburg snel op plekken waar struikgewas is uitgedund en op opgespoten kalkrijke terreinen.

Groeiplaats

Groeiplaatsen van de bosorchis zijn voornamelijk loofbossen en kalkrijke bossen, bosranden, struwelen, grasland (grazige plaatsen en kalkgrasland, met name in de overgangszone naar eiken-haagbeukenbos), heide en soms tussen riet.

Bedreiging

Evenals andere soorten heeft Bosorchis te lijden onder verdroging, vermesting, verzuring en het achterwege blijven van hakhoutbeheer. 

Bescherming

In België is de bosorchis wettelijk beschermd. In Nederland is de plant vanaf 1 januari 2017 niet meer wettelijk beschermd.

Etymologie

Dactylorhiza is afgeleid van het Oudgriekse dactylus (teen of vinger) en rhiza (wortel). Het slaat op de vingervormige wortelknollen.

Bronnen

Dactylorhiza fuchsii

Taxonomie

RijkPlanten (Plantae)
StamLandplanten (Embryophyta)
KlasseZaadplanten (Spermatofyta)
OrdeAsparagales
FamilieOrchideeënfamilie (Orchidaceae)
GeslachtHandekenskruid (Dactylorhiza)

Herkenning

Hoogte20-50 cm
BloemkleurWit tot lichtpaars met paarse vlekken
Type vruchtDoosvrucht
Kleur vrucht
GeslachtsverdelingTweeslachtig

Voorkomen in Nederland

StatusNiet bedreigd
Trend sinds 1950Onveranderd of toegenomen
ZeldzaamheidZeldzaam
IndigeniteitOorspronkelijk inheems

Verspreiding

NederlandZeldzaam In Zuid-Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en in de Hollandse en Zeeuwse duinen. Elders zeer zeldzaam.
Bosorchis
FLORON Verspreidingsatlas Vaatplanten
WereldVrijwel in heel Europa, maar niet in het hoge noorden en in gebieden rond de Middellandse Zee.

Ecologie

Biotoopvoorkeur Kalkrijke bossen
LevensduurMeerjarig
Worteldiepte
Bloeitijdmei-juli

Ontdek meer van Fauna & Flora

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Scroll naar boven