Buisjeszwammen zijn gekenmerkt door een buisvormige onderkant, die de sporen produceert. Buisjeszwammen worden meestal gevonden in bossen, maar ze kunnen ook in andere habitats voorkomen.

Berkenzwam

De berkenzwam of berkendoder (Fomitopsis betulina) is een schimmel uit de familie Fomitopsidaceae. Deze zwam groeit op berken, meestal op dood hout. Soms groeit deze zwam op levend hout, wat houtrot veroorzaakt. Uiteindelijk zal de boom hieraan bezwijken. De berkenzwam is het hele jaar door te zien.

Boompuist

De boompuist (Postia ptychogaster) is een soort schimmel in de familie Fomitopsidaceae. Er zijn twee stadia: een perfect stadium met hoeden en buisjes en een kussenvormig imperfect stadium (Ptychogaster fuliginoides). Aanvankelijk is de zwam wit daarna wordt het een bruine poederige massa. 

Eikhaas

De eikhaas (Grifola frondosa) is een zwam uit de familie Meripilaceae. Eikhaas groeit aan de voet van vrijstaande bomen in loofbossen, met name oude zomer-, winter- en Amerikaanse eiken, langs lanen en in parken. In zeldzame gevallen wordt deze zwam ook aangetroffen bij esdoorns, lindebomen, kastanjes en beuken.

Gewoon elfenbankje

Het gewoon elfenbankje (Trametes versicolor) is een schimmel die behoort tot de familie Polyporaceae. Deze paddenstoel is waarschijnlijk wereldwijd verspreid. In Midden-Europa is het een van de meest voorkomende paddenstoelen die overal te vinden is waar dood hout is. 

Roodporie­houtzwam

De roodporiehoutzwam (Daedaleopsis confragosa) is een paddenstoel uit de familie Polyporaceae. De vruchtlichamen worden tussen de 5 tot 15 cm breed en kunnen 4 tot 8 cm uit het substraat steken. De bovenzijde is aanvankelijk witgrijs, later wijnrood tot okerkleurig en licht gezoneerd.

Vermiljoen­houtzwam

De vermiljoenhoutzwam (Pycnoporus cinnabarinus) is een schimmel in de familie Polyporaceae. De vermiljoenhoutzwam is een saprofyt en groeit op hardhout. Het voorkeurssubstraat in Midden-Europa is de gewone beuk. Daarnaast groeit hij ook op ander hardhout en in zeldzame gevallen op coniferen.

Zwavelzwam

De zwavelzwam (Laetiporus sulphureus) is een zwam uit de familie Fomitopsidaceae. Het vruchtlichaam komt rechtstreeks uit de stam van een boom en is aanvankelijk knopvormig, maar breidt zich al snel uit tot een waaiervorm die doorgaans in overlappende lagen groeit.

Zoeken

Taxonomie