Orde: Tweevleugeligen

De tweevleugeligen of Diptera zijn een orde van insecten waartoe alle vliegen (Brachycera) en muggen (Nematocera) behoren. De tweevleugeligen komen wereldwijd voor en worden vertegenwoordigd door honderdduizenden soorten, die in verschillende vormen voorkomen en een breed scala aan levenswijzen hebben. Bekende tweevleugeligen zijn de dazen, langpootmuggen en zweefvliegen.

Tweevleugeligen hebben altijd één paar functionele vleugels, dus twee vleugels in totaal. Alle andere orden van insecten, behalve de zeer kleine orde van de Strepsiptera, hebben geen of vier vleugels. Het achterste paar vleugels is bij de Diptera gemodificeerd tot halters: kleine, soms knotsvormig orgaantjes achter de voorvleugels die vooral bij de langpootmuggen goed zichtbaar zijn. Net als alle insecten hebben de tweevleugelen aan het borstsegment drie paar poten. Vrijwel alle soorten kunnen zich behendig door de lucht voortbewegen: de vlucht kenmerkt zich door een opvallend snelle acceleratie en wendbaarheid.

Bron: Tweevleugeligen. (2020, februari 28). Wikipedia, de vrije encyclopedie. Opgehaald 20:03, februari 28, 2020 van https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Tweevleugeligen&oldid=55755408.

Titel
Blinde bij
Botanophila fugax
Citroenpendelvlieg
Gele komma­zweefvlieg
Groene vleesvlieg
Grote dansvlieg
Grote langlijf
Kleine bijvlieg
Pyjamazweefvlieg
Roodwang­bromvlieg
Stadsreus
Strontvlieg
Weidevlekoog

Zoeken

Taxonomie